از خطر تحریم ها در بازار ارزهای دیجیتال چطور در امان بمونیم؟
همونطور که می دونید این سال ها تقریبا در هر زمینه ی کاری که پای خارج از مرز وجود داشته باشه یه مشکلی وجود داره و اونم متاسفانه مشکل ایرانی بودنه.
در بحث دنیای کریپتو هم هر از گاهی مشکلاتی برای ما به جرم ایرانی بودن اتفاق افتاده مثل ممنوعیت انجام معاملات در تقریبا تمام صرافی های متمرکز خارجی و یا حتی بن شدن توسط بعضی دکس ها مثل پنکیک سواپ، هشفلو و غیره..
اما باید چه کارهایی انجام داد تا بتونیم این هویتی که قاعدتا در روال عادی باید بهش افتخار میکردیم رو بنا به یسری جبر های سیاسی تا حد امکان مخفیش کنیم که مشکلی برامون پیش نیاد؟
خب برای این کار ما نیاز داریم که چندتا چیز رو اصولی رعایت کنیم، اول بحث vp-s یا vp-n خوب و تنظیماتش، دوم بحث نحوه ی تبدیل ریال به کریپتو و انتقالش به صورت امن. و سوم امنیت مرورگر.
VP-N و VP-S
در مورد vp-n خوب وقتی بخوایم صحبت کنیم تقریبا ۹۹ درصد از vp-n های موجود از لیست ما خارج میشن. چون اکثرا یا نشت ip و dns دارن (از این سایت میتونید نشتی vp-n خودتون رو چک کنید) یا اونقدر بی در و پیکر هستن که هیچ حسابی روی امنیتشون نیست.
در حال حاضر vp-n هایی که پیشنهاد میشه nordvp-n, proton vp-n و windscrib-e هستن.
برای استفاده ازnordvp-n باید اشتراک تهیه کنید اما پروتون و وایند اسکرایب دارای سرورهای رایگان هم هستن.
اشتراک nordvp-n رو میتونید از طریق کریپتو هم پرداخت کنید و البته اگر از طریق این لینک اقدام کنید هم ۱ ماه رایگان به حسابتون اضافه میشه.
windscrib-e هم ماهانه ده گیگ رایگان بهتون میده و البته اگر قصد خرید سرورهای بیشتر داشته باشید برای کاهش هزینه میتونید فقط دو عدد سرور مد نظرتون رو به روش build پرمیوم کنید که هزینه ی اضافی بابت سرورهایی که استفاده نمیکنید نپردازید که از اینجا میتونید اقدام کنید.
proton vp-n اما مثل دو وی پی ان قبلی امکان پرداخت با کریپتو نداره و در صورتی که قصد استفاده از سرور رایگان دارید میتونه براتون مناسب باشه.
و اما تنظیمات vp-n که مهمترینش kill switch هست و سعی کنید همیشه در حالت روشن قرارش بدید که در صورت قطع شدن vp-n به هر دلیل، ارتباط اینترنت هم قطع بشه و آی پی اصلی شما لو نره.

kill switch
همیشه هم یک کشور ثابت رو برای اتصال استفاده کنید. البته بجز سرور کشورهایی مثل امریکا و روسیه، ترجیحا از سرور کشورهایی که قوانین حفظ حریم خصوصی قدرتمندی دارن ( مثل ایسلند، سوئیس، استونی..) استفاده کنید که تو این مقاله از سایت avg بهشون کامل پرداخته شده .
اگر قصد استفاده از vp-s دارید هم اول مطمئن بشید اون کشوری که ازش سرویس میگیرید مشکلی با صرافی مورد استفاده تون نداره. به عنوان مثال اگر از صرافی بایننس استفاده میکنید بهتره vp-s شما از کشورهایی مثل امریکا، انگلیس، آلمان و هلند نباشه)
نکته ی مهم بعدی بحث تبدیل ریال به کریپتو و انتقال اون به صرافی های متمرکز و کیف پول های مرتبط با دکس هاست که در صورتی که حتی از بهترین vp-n و vp-s ها استفاده کنید اما اگر این مورد رو رعایت نکنید ممکنه بعدها داراییتون دچار مشکل بشه.
تبدیل ریال به کریپتو و انتقال
همونطور که حتما میدونید امکان شناسایی ردپای مبداء کریپتوی شما تا حد زیادی برای صرافی های متمرکز بین المللی خصوصا با پیدایش شرکت هایی مثل سایفرتریس وجود داره. به این معنا که اگر شما کریپتوی خودتون رو از یه صرافی ایرانی دریافت کرده باشید، بعد از انتقال اون به صرافی خارجی امکان تشخیص اینکه اون کریپتو از یه صرافی ایرانی به اونجا واریز شده براشون وجود داره. حتی اگر شما از روش انتقال غیر مستقیم، یعنی انتقال اون کریپتو ابتدا به کیف پول شخصی و سپس انتقال اون به صرافی خارجی استفاده کنید باز هم امکان تشخیصش برای اونها وجود داره چون خیلی از کوین ها مثل بیتکوین و غیره به طور کامل ناشناس نیستند و تمام تراکنش ها به طور شفاف داخل بلاکچینشون ثبت میشه.
بنابر این چاره ی کار اینه که برای تبدیل ریال به کریپتو در صرافی های ایرانی ابتدا اقدام به خرید یک پرایوسی کوین مطمئن مثل مونرو (xmr) یا زیکش (zec) کنیم تا اطلاعات تراکنش ما برای انتقال ناشناس باقی بمونه. در مرحله ی بعد اگر قصد انتقال اون به صرافی خارجی X و یا کیف پول مرتبط با دکس ها رو داریم بهتره برای انتقال از دو واسط استفاده کنیم. ( البته میشه یکیش رو هم حذف کرد ولی بالاخره کار از محکم کاری عیب نمیکنه) واسط اول یک کیف پول شخصی (غیر از کیف پولی که از اون برای اتصال با دکس ها استفاده میکنیم) و واسط دوم یک صرافی متمرکز خارجی (غیر از صرافی اصلی که در اون معاملاتمون رو انجام میدیم.)
به عنوان مثال ما قصد داریم مقداری تتر یا usdc داخل صرافی X و یا داخل کیف پول مرتبط با دکس هامون داشته باشیم تا با اون معاملاتمون رو انجام بدیم. در وحله ی اول ریال رو داخل صرافی ایرانی تبدیل به مونرو یا زیکش میکنیم. در مرحله ی دوم مونرو یا زیکش خریداری شده رو به کیف پول واسطمون انتقال میدیم. در مرحله ی بعد، از کیف پول واسط به صرافی واسط منتقل میکنیم. ( صرافی واسط همون صرافی که توش قصد انجام معاملات نداریم و صرفا مثل یک پل ازش استفاده میکنیم). و در مرحله ی آخر از صرافی واسط انتقال میدیم به صرافی اصلی (و یا کیف پول مرتبط با دکس هامون). و در اونجا به هر کوین دیگه ای خواستیم تبدیلشون میکنیم و ازشون استفاده میکنیم.
البته اگر قصد ارسال به کیف پول معاملاتی خودتون مثلا کیف پول متامسک رو دارید، از اونجایی که در این کیف پولها به عنوان مثال کوین مونرو پشتیبانی نمیشن و یا دکس و سواپی برای تبدیل اونها چندان وجود نداره، باید در صرافی واسط، ابتدا مونرو رو تبدیل به کوین مورد نظر کنیم و بعد ارسال کنیم. به این نکته هم توجه کنید که خیلی از صرافی های ایرانی یا پرایوسی کوین مثل مونرو و زیکش برای فروش ندارن و یا اگر دارن برای برداشت و انتقال از شبکه ی اصلی اون کوین در حال حاضر استفاده نمیکنن. به عنوان مثال صرافی بیت پین زیکش رو برای فروش داره اما برای انتقال بجای استفاده از خود شبکه ی زیکش از شبکه ی bep20 استفاده میکنه که این کاملا کارایی و پرایوسی زیکش رو برای ما از بین میبره.
اما در بعضی از صرافی ها به عنوان مثال صرافی تبدیل میشه پرایوسی کوین رو روی شبکه ی اصلی خودش منتقل کرد. (اگر صرافی ایرانی دیگه ای میشناسید که امکان برداشت پرایوسی کوین روی شبکه ی خودش رو فراهم میکنه هم حتما بگید که امتحان کنم). برای صرافی تبدیل هم اگر تمایل داشتید از این لینک میتونید عضو بشید. و البته یادتون باشه که تا جای ممکن نه تنها در هر صرافی ایرانی بلکه در صرافی های متمرکز خارجی هم سرمایه تون رو نگه ندارید.
حالا در این بین سوالی که ممکنه مطرح بشه بحث کارمزدهای انتقال در این چندتا تراکنشه. تراکنش های انتقال روی شبکه ی مونرو و زیکش با مبلغ بسیار ناچیزی انجام میشه. اما بیاید فرض کنیم ما قصد داریم مقداری ریال رو در نهایت تبدیل به اتریوم کنیم و داخل کیف پول متامسک واریز کنیم.
در اینجا زمانی که ما در صرافی ایرانی مونرو خریداری میکنیم و اون رو انتقال میدیم به کیف پول واسط و سپس به صرافی واسط منتقل میکنیم، تا به اینجای کار فی چندانی پرداخت نمیکنیم، اما زمانی که در صرافی واسط، مونرو رو تبدیل به اتریوم میکنیم و روی شبکه ی اتریوم به متامسک منتقل میکنیم ممکنه چند دلاری هزینه ی تراکنش بدیم. برای اینکه کمترین هزینه رو هنگام انتقال اتریوم متقبل بشیم بهتره قبل از شروع ببینیم کدوم صرافی خارجی فی کمتری بابت انتقال در شبکه ی اتریوم از ما دریافت میکنه. برای این کار کافیه نام اتریوم رو در این سایت جستجو کنید تا صرافی با فی کمتر رو به ما نشون بده.

https://withdrawalfees.com/
(و البته اون صرافی باید مونرو و زیکش هم داشته باشه که بتونیم بهش انتقال بدیم) البته دقت کنید که ما امکان استفاده از همه ی این صرافی ها رو به دلیل اینکه بعضیاشون نیاز به احراز هویت دارن نداریم. من خودم شخصا از صرافی های huobi- mexc-kucoin- bitfinex و ascendex به عنوان واسط و از صرافی ftx به عنوان صرافی اصلی استفاده میکنم و قبل از انتقال داخل این سایت چک میکنم ببینم فی تراکنش کوین مورد نظرم تو کدومش کمتره.
برای عضویت تو هرکدوم در صورت تمایل میتونید از این لینک های ریفرال استفاده کنید:
bitfinex – huobi – mexc – ascendex – kucoin – ftx
(البته برای صرافی ftx نیاز به شماره موبایل خارج از ایران دارید واگر تصمیم دارید با شماره ی مجازی داخلش احراز هویت کنید بهتره که این کار رو نکنید)
در نهایت علاوه بر راه هایی که گفته شد میتونید از روش توکن میکسینگ هم برای پاک کردن ردپای مبداء کوین های خودتون استفاده کنید که اون رو در مقاله ای جداگانه توضیح میدم و البته معمولا بیشتر برای مبالغ بالا استفاده میشه.
امنیت مرورگر
مرحله ی آخر بحث امنیت مرورگره که در وحله ی اول بهتره از مرورگرهایی غیر از کروم و مایکروسافت اج استفاده کنید ( مثل مرورگرهای brave- firefox- ungoogled chromium) و از افزونه ی امنیتی مثل Adguard در اون استفاده کنید، و همچنین سعی کنید به سایت های مرتبط با کریپتو اجازه ی دسترسی به کوکی هاتون رو ندید.
ترجیحا اگر time zone یا همون ساعت دستگاه خودتون رو با ساعت کشوری که از سرور وی پی ان اون استفاده میکنید یکی کنید هم که خیلی بهتره.
موفق باشید